Vacature inkoop- en contractmanager jeugdhulp

16 May, 2024

We zijn nog steeds op zoek naar een nieuwe contractmanager! Om die reden hierbij opnieuw de vacature. Zin in een nieuwe uitdaging binnen een enthousiast team? Heb je brede kennis van jeugdhulp en werkervaring bij een jeugdhulpaanbieder of gemeente? Wil je werken in teamverband, maar ook zelfstandig? En wist je dat je bij ons een laptop en telefoon krijgt waardoor je uitstekend thuis kunt werken? Bekijk onze vacature voor inkoop- en contractmanager jeugdhulp en wie weet zien we jou binnenkort!


Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Lees verder

Nieuwsbrief Wmo - april 2024

25 April, 2024

Nog even en dan start alweer de meivakantie in onze regio. Hoog tijd dus voor de eerste Wmo-nieuwsbrief van 2024. 

Dit keer in de nieuwsbrief de volgende onderwerpen: nieuwe programmamanager Wmo, herhaalde oproep: start/stop berichten i.v.m. eigen bijdrage, rapportage bij beëindiging zorg, zorgmarkt Wmo op 6 juni 2024, regionaal administratieprotocol, nieuwe functionaliteiten in de Beschikbaarheidswijze en productieverantwoordingen 2023.

Klik hier voor de Nieuwsbrief Wmo april 2024.

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Nieuwsbrief jeugdhulp - februari 2024

19 February, 2024

Het is voorjaarsvakantie: tijd voor de eerste nieuwsbrief jeugdhulp van 2024. 

Dit keer in de nieuwsbrief de volgende onderwerpen: aanpassingen in de perceelbeschrijvingen en aanbestedingsdocumenten, productieverantwoording 2023, aanleveren van financiële stukken 2022 en 2023 bij DigiMV, contractmanagement in 2024 en nieuwe functionaliteiten in de Beschikbaarheidswijzer.

Klik hier voor de Nieuwsbrief jeugdhulp februari 2024.

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Vacature regiomanager Wmo

8 January, 2024

Update: de vacature is vervuld
Ben jij in staat om - vanuit een overtuigende visie - pro-actief en verbindend te handelen? Heb je ervaring in programma- en projectmanagement bij een zorgaanbieder of (lokale) overheid? Bekijk dan eens onze vacature voor regiomanager Wmo. Zien we jou binnenkort?


Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Lees verder

Nieuwsbrief Wmo - december 2023

18 December, 2023

De laatste weken van 2023 zijn aangebroken. We wensen u alvast hele fijne feestdagen en een gezond en fijn 2024. Hierbij de laatste Wmo-nieuwsbrief van dit jaar. 

Dit keer in de nieuwsbrief de volgende onderwerpen: nieuwe tarieven 2024, declareren gewijzigde Wmo-tarieven 2023, dringende oproep: start/stop berichten versturen eigen bijdrage, afwezigheidsregels Beschermd wonen​, melden van ‘niet-pluis’-gevoel en toezichthouders stellen zich voor.

Klik hier voor de Nieuwsbrief Wmo december 2023.

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Tarieven jeugdhulp en Wmo 2024

4 December, 2023

De tarieven jeugdhulp en Wmo voor 2024 zijn bekend. De huidige jeugdhulptarieven worden met 6,30% geïndexeerd. De indexatie is in lijn met de hierover opgenomen bepaling in de Contractstandaarden Jeugd. 

De huidige tarieven voor Wmo worden geïndexeerd met 5,91% tot 6,30%. De colleges van burgemeester en wethouders van de zes samenwerkende gemeenten in de regio Alkmaar hebben in juni 2023 besloten om de Wmo-tarieven op een vergelijkbare wijze te indexeren als de tarieven jeugdhulp.

U vindt de tarieven hier op onze website:
Tarieven ambulante jeugdhulp
Tarieven jeugdhulp met verblijf
Tarieven Wmo

Lees verder

Nieuwsbrief jeugdhulp - november 2023

3 November, 2023

De herfstvakantie is voorbij. Hoog tijd voor de derde nieuwsbrief jeugdhulp van 2023.

Dit keer in de nieuwsbrief de volgende onderwerpen: ontwikk​​​​eling en aanbesteding nieuwe verblijfsproducten, fout in productbeschrijving product 45R03, tarieven 2024, nieuwe contractmanager Kitty Cree, update Ontwikkeltafels, jeugdhulp na 18 jaar, pilot verlengingen en pilot kostenbewustzijn, CBS spiegelrapportages, melden van 'niet-pluis'-gevoel, animatievideo aanvragen jeugdhulp en de toezichthouders stellen zich voor.

Klik hier voor de Nieuwsbrief jeugdhulp november 2023.

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Vacature data analist sociaal domein

2 October, 2023

Update: de vacature is vervuld

Heb jij ervaring in dataanalyse en bedrijfsvoering? Vind je het leuk om een nieuwe functie vorm te geven? Wil je werken in een team met gezellige, nuchtere collega's? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Lees verder

Terugblik jeugdhulpmarkt in Heiloo

19 September, 2023

Afgelopen donderdag kwamen de in de regio Alkmaar gecontracteerde jeugdhulpaanbieders samen in de Cultuurkoepel Heiloo. De jeugdhulpmarkt was georganiseerd om zowel jeugdhulpaanbieders als verwijzers een goed beeld te kunnen bieden van het jeugdhulpaanbod in onze regio. Wat was het mooi om te zien hoe breed en gevarieerd het jeugdhulpaanbod is. En met hoeveel passie iedereen het beste voor onze jeugdigen wil. Want daar draait het natuurlijk om: jongeren op weg helpen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Hartelijk dank aan iedereen die aanwezig was en we er samen een mooie middag van konden maken.

Tijdens de jeugdhulpmarkt toonden we een animatiefilmpje over de jeugdhulp in onze regio. Wilt u deze nog eens terugkijken? Dat kan op hulpinregioalkmaar.nl/jeugdhulp.

Enkele beelden van de middag zelf, vindt u hier. Ook nieuwsgierig naar het diverse jeugdhulpaanbod in de regio Alkmaar? Kijk dan eens op beschikbaarheidswijzer.nl.

 

Lees verder

Regio Alkmaar van start met expertteam jeugdhulp

18 July, 2023

De samenwerkingsovereenkomst is getekend: het expertteam jeugdhulp in de regio Alkmaar is officieel van start. Het regionaal expertteam is een overleg met experts van gemeenten, onderwijs en van verschillende jeugdhulpaanbieders. De bedoeling van een expertteam is dat voor elk kind - ongeacht de complexiteit van de zorgvraag en wachtlijsten bij aanbieders - passende hulp wordt georganiseerd. Dit is geen eenvoudige opgave, maar het is wel de ambitie.

Alle 42 jeugdzorgregio’s in Nederland kregen vanuit het Rijk de opdracht om een eigen regionaal expertteam (RET) in te richten. Gemeenten en samenwerkingspartners hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid naar kinderen, ouders en professionals om dat op een zorgvuldige manier vorm te geven. Het doel van een RET is dat aan een overlegtafel complexe, vastgelopen casuïstiek wordt vlotgetrokken. Samen met partners wordt gezocht naar een oplossing voor deze kinderen. Denk bijvoorbeeld aan plaatsingsproblemen of het ontbreken van passend aanbod voor kinderen die vaak al op veel plekken woonden of op veel scholen zaten. Het RET biedt een tafel met experts en heeft mandaat en doorzettingsmacht om samen te zoeken naar een oplossing in de regio.

Meer informatie?
Voor meer informatie en vragen over het regionaal expertteam (RET) in de regio Alkmaar kunt u terecht bij retregioalkmaar@alkmaar.nl.  

 

Lees verder

Nieuwsbrief Wmo - juli 2023

18 July, 2023

Het is nu echt aftellen tot ook in onze regio de zomervakantie start. Het team van Netwerkorganisatie regio Alkmaar wenst u een fijne zomer! Hierbij de tweede Wmo-nieuwsbrief van 2023.

Dit zijn de onderwerpen waar u in de nieuwsbrief meer over kunt lezen: nieuwe afkorting NORA, wijziging Wmo-tarieven en indexeringssystematiek, Beschikbaarheidswijzer, oproep om tijdig te declareren, wat te doen bij een calamiteit, Transferpunt, perspectiefplan 18+ en Verwijsindex (VIN).

Klik hier voor de Nieuwsbrief Wmo juli 2023.

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Nieuwsbrief jeugdhulp - juli 2023

10 July, 2023

Nog een paar weken en dan start de zomervakantie. Mocht u lekker op pad gaan deze zomer, alvast veel plezier! Hierbij de tweede nieuwsbrief jeugdhulp van 2023.

Dit zijn de onderwerpen waar u in de nieuwsbrief meer over kunt lezen: nieuwe afkorting NORA, de jeugdhulpmarkt op 14 september, perspectiefplan 18+, het transferpunt, ontwikkelingen bedrijfsvoering en berichtenverkeer, de verwijsindex (VIN), aandachtspunten en ontwikkelingen in de Beschikbaarheidswijzer, inzet van een onderaannemer, ontwikkeltafels in volle gang, doorontwikkeling van de productbeschrijvingen, intensiteit dagdelen bij zware groepsproducten en diplomafraude, VOG-fraude en registraties.

Klik hier voor de Nieuwsbrief jeugdhulp juli 2023.

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Vacature regionaal beleidsadviseur jeugdhulp

7 July, 2023

Update: de vacature is vervuld
Ben jij die energieke collega met lef die oog heeft voor kwalitatief goede jeugdhulp? Bekijk dan eens onze vacature voor (boven)regionaal beleidsadviseur jeugdhulp. Zien we jou binnenkort?

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

 

Lees verder

Vacature regiomanager jeugdhulp

15 May, 2023

Update: de vacature is vervuld
Heb jij zin in een nieuwe baan? En heb je werkervaring als manager van verandertrajecten in de jeugdhulp bij een aanbieder of (lokale) overheid? Bekijk dan snel onze vacature. Wie weet tot binnenkort!

Lees verder

Vacature inkoop- en contractmanager jeugdhulp

15 May, 2023

Update: de vacature is vervuld
Heb jij ervaring binnen de jeugdhulp bij een aanbieder of gemeente? Of werkte je als inkoop-/contractmanager binnen het sociaal domein? Heb je zin in een nieuwe uitdaging bij een team met gezellige, nuchtere collega's? Dan zijn wij op zoek naar jou!

 

Lees verder

Nieuwsbrief Wmo - april 2023

20 April, 2023

Het is tijd voor de eerste Wmo-nieuwsbrief van dit jaar. Leest u mee?

Dit zijn de onderwerpen waar u in de nieuwsbrief meer over kunt lezen:
de Beschikbaarheidswijzer, ontwikkelingen binnen bedrijfsvoering en berichtenverkeer, de regionale beleidsthema's Wmo, herverdeling van accounts van de contractmanagers jeugdhulp en Wmo en een stukje over diplomafraude en VOG-fraude.

Klik hier voor de Nieuwsbrief Wmo april 2023.

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Nieuwsbrief jeugdhulp - april 2023

4 April, 2023

We starten de maand april met de eerste nieuwsbrief jeugdhulp van dit jaar. Er valt veel te lezen in deze nieuwsbrief. Dus pak een flinke beker thee erbij en ga er even lekker voor zitten.

Dit zijn de onderwerpen waar u in de nieuwsbrief meer over kunt lezen:
Een nieuw aanvraagformulier jeugdhulp, ontwikkelingen binnen bedrijfsvoering en berichtenverkeer, kenmerken aanvullen in de Beschikbaarheidswijzer, regiebehandelaar, hoofd- en onderaannemerschap, doorontwikkeling van perceelbeschrijvingen, Contractstandaarden Jeugd, Regionaal Expertise Team (RET), herverdeling van accounts van de contractmanagers jeugdhulp en Wmo, een verslag van de geslaagde inspiratiesessies jeugdhulp, de implementatie van het contract jeugdhulp en alvast voor in de agenda: de Jeugdhulpmarkt op 14 september 2023.

Nieuwsbrief jeugdhulp april 2023

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Wmo nu ook in de Beschikbaarheidswijzer

27 March, 2023

Heeft u een overeenkomst voor Wmo begeleiding, Beschermd thuis of Beschermd wonen? Ga dan aan de slag met de Beschikbaarheidswijzer. Met elkaar zorgen we ervoor dat passende ondersteuning snel gevonden wordt. Lees meer over de Beschikbaarheidswijzer via www.beschikbaarheidswijzer.nl.

In de Beschikbaarheidswijzer vindt u alle - in de regio Alkmaar - gecontracteerde jeugdhulpaanbieders en aanbieders Wmo begeleiding, Beschermd thuis en Beschermd wonen. U kunt zoeken op type hulpaanbod, op deelperceel en meer.

Klik hier om rechtstreeks naar de 
Beschikbaarheidswijzer voor de regio Alkmaar te gaan.

Lees verder

Geslaagde inspiratiesessies jeugdhulp

8 March, 2023

Op 7 en 21 februari jongstleden vonden op de mooie locatie van ‘Onze lieve vrouwe ter nood’ in Heiloo twee inspiratiesessie plaats met de jeugdhulpketen. De regio Alkmaar heeft als doel ervoor te zorgen dat veel minder kinderen niet thuis kunnen wonen. En als dat toch noodzakelijk is, dan zo thuis mogelijk. Maar hoe doe je dat?
 

Tijdens de sessies sloot men aan bij de inzichten van al lopende bewegingen zoals ‘Thuis voor Noordje’ en de ‘Beweging van 0’. Vanuit deze ‘Beweging van 0’ begeleidden voormalig kinderpsychiater Peter Dijkshoorn en consultant Martijn van Dam de bijeenkomsten op inspirerende wijze. In totaal waren ruim 100 mensen aanwezig: vanuit de jeugdhulp, de jeugdbescherming, de samenwerkingsverbanden speciaal onderwijs, de gemeentelijke toegang en het preventieve voorveld.

Samen stappen zetten

Tijdens de bijeenkomsten werd duidelijk dat het terugdringen van het aantal uithuisgeplaatste kinderen niet eenvoudig is. Het zal stapsgewijs gaan en het kost veel tijd. Maar het werd ook helder dat we een heel eind kunnen komen als we het graag willen. En ieder vanuit de bereidheid om zelf te doen wat mogelijk is. 

 

Thema's die aan bod kwamen, zijn (onder andere):

 • Verklarende analyse inzetten als de geboden hulp niet voldoende lijkt te zijn. De verklarende analyse levert een door ouders/jongere/professionals gedeeld beeld op over wat er aan de hand is. Vandaar uit kan de hulp veel beter vorm worden gegeven.
 • Versterken van de basis.
 • Vorm geven aan integraal werken.
 • Verbinden van aanpak en data vanuit onderwijs en jeugdhulp.

 

We staan nog maar aan het begin, maar er is een gedeeld gevoel dat we de hulp voor kinderen en gezinnen veel beter kunnen organiseren als we dat in gezamenlijkheid doen. Namens de gemeenten in de regio Alkmaar gaf René Oud - wethouder jeugdhulp van Uitgeest - aan heel blij te zijn met deze beweging en dat deze door de gemeenten zeker wordt ondersteund.

 

De inspiratiesessies kwamen voort uit dialoogbijeenkomsten die het afgelopen half jaar plaatsvonden met de aanbieders van verblijf uit de regio. In de door hen onlangs met de regio afgesloten contracten is afgesproken om dit jaar via ontwikkeltafels de transformatie van de regionale jeugdhulp invulling te geven. De komende periode worden de thema’s via de ontwikkeltafels verder uitgewerkt. Over de voortgang zullen we u regelmatig informeren.

Lees verder

Nieuwsbrief jeugdhulp - december 2022

22 December, 2022

Op de valreep - voor we de feestdagen ingaan - de laatste nieuwsbrief jeugdhulp van 2022. Het afgelopen jaar was dynamisch met het aangaan van de nieuwe contracten. We kijken er naar uit om in 2023 met u de 'puntjes op de i te zetten' en ons samen in te zetten voor de beste mogelijke jeugdhulp voor onze jongeren. Wij wensen u fijne feestdagen en een voorspoedig en gezond 2023!

In deze nieuwsbrief: deadline voor aanleveren contractstukken, hoofd- en onderaannemerschap 2023-2030 (2033), hoofd- en onderaannemerschap voor de huidige IBP's, nieuw aanvraagformulier jeugdhulp, jeugdhulpkaart en terugblik meet & greet.

Nieuwsbrief jeugdhulp december 2022

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Terugblik Meet & greet - 24 november

29 November, 2022

De Meet & greet op 24 november in de Cultuurkoepel te Heiloo was een gezellig samenzijn. De Netwerkorganisatie regio Alkmaar organiseerde deze avond om gezamenlijk - op feestelijke wijze - de nieuwe contracten 2023-2030 (2033) in te luiden.

Margriet Zondervan - manager van de Netwerkorganisatie regio Alkmaar - opende de avond en gaf het stokje door aan wethouders Gerard Rep en Antoine Tromp. Zij deelden hun visie op de toekomst van de jeugdhulp. Vervolgens was het tijd voor een luchtige quiz waarbij flink gelachen werd.

De afsluiter van de avond was Robin van Galen, ex-bondscoach waterpolo. Hij deelde op inspirerende wijze hoogtepunten uit zijn carrière en vertelde hoe teamwork een rol kan spelen bij het behalen van succes. Hij had de gouden medaille mee die hij met zijn waterpolo-vrouwen in 2008 veroverde op de Olympische Spelen. Alle aanwezigen konden de gouden medaille even in de handen houden, toch best bijzonder. Na het gezamenlijk proosten en napraten, kreeg iedereen zijn boek 'Dilemma's van een topcoach' mee naar huis. 

Voor een ieder die aanwezig was: bedankt voor jullie komst! Wat beelden van de avond, zijn te zien in dit filmpje op Youtube.

Lees verder

Informatiesessie voor verwijzers terugkijken

22 November, 2022

Op 14 november jongstleden vond er een online informatiesessie voor verwijzers plaats. Zij werden hier bijgepraat over de inkoop jeugdhulp 2023. De informatiesessie kunt u hier terugkijken op Youtube. De meest gestelde vragen + antwoorden vindt u hieronder:

 

Lees verder

Nieuwsbrief Wmo - november 2022

17 November, 2022

Hierbij de tweede Wmo-nieuwsbrief van 2022. In deze nieuwsbrief vindt u dit keer informatie over: de nieuwe tarieven 2023, de Wmo-overeenkomst 2023-2024, het vervoer naar dagbesteding, de voorbereidingen voor de decentralisatie van Beschermd wonen hervat, Beschikbaarheidswijzer is er vanaf 2023 ook voor Wmo-producten, het Zorgring-account, de aanbieder verplicht om in batch declaraties te sturen en het berichtenverkeer Heerhugowaard en Langedijk is per 2023 niet meer mogelijk

Nieuwsbrief Wmo november 2022

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Nieuwsbrief jeugdhulp - november 2022

15 November, 2022

Hierbij de tweede nieuwsbrief jeugdhulp van 2022. In deze - extra uitgebreide - nieuwsbrief vindt u dit keer informatie over: de meet & greet op 24 november, wijzigingen in de Nota van Inlichtingen (NvI), beperkte leemten in het zorgaanbod, het overzicht met de gecontracteerde aanbieders, het document tarievenonderzoek van HHM, de dialoog- en onderhandelingsfase van jeugdhulp met verblijf, de Beschikbaarheidswijzer per 1-1-2023, de review/feedback mogelijkheid binnen de Beschikbaarheidswijzer, de tussentijdse afrekening tariefsverhoging IAJ 2022, de aanbesteding JeugdzorgPlus, de verplichting om in batch declaraties te sturen, de zorgmakelaar voor de gecertificeerde instellingen, het Zorgring-account, de stop zorg-berichten per 1-1-2023, het berichtenverkeer Heerhugowaard en Langedijk is per 2023 niet meer mogelijk, het perspectiefplan 17 jaar en de naamswijziging van Triversum.
​​​​​​​
Nieuwsbrief jeugdhulp november 2022

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Webinar omzettingsproces terugkijken

11 October, 2022

Vorige week het webinar over het omzettingsproces gemist? Geen probleem, u kunt de opname terugkijken via YouTube. In het webinar wordt een toelichting gegeven op de twee belangrijkste onderdelen uit de 'conversiebrief' die u op 29 september jongstleden van ons ontving, te weten: het omzetten van cliënten met lijstwerk en het schaduwtoewijzen. 

De vragen die gesteld zijn tijdens het webinar, zijn beantwoord in onderstaande FAQ. Deze FAQ wordt de komende tijd elke week geupdate. 

Webinar terugkijken - Youtube
FAQ's omzettingsproces versie 1.0

Lees verder

Gunning jeugdhulpaanbieders definitief

30 September, 2022

De wettelijk opschortende termijn (ook wel standstill-termijn genoemd) voor de inkooptrajecten ambulante jeugdhulp en jeugdhulp met verblijf is verstreken. Dit betekent dat per 21 september 2022 de gunning definitief is. In onderstaande lijsten staan - ingedeeld per perceel - de gecontracteerde jeugdhulpaanbieders met wie de gemeenten in de regio Alkmaar vanaf 2023 de samenwerking aangaan.


Overzicht aanbieders ambulante jeugdhulp (pdf)

Overzicht aanbieders jeugdhulp met verblijf (pdf)

 

Lees verder

Persbericht: Inkoop jeugdhulp in de regio Alkmaar geslaagd

1 September, 2022

Omdat de huidige contracten voor jeugdhulp in de regio Alkmaar op 31 december 2022 aflopen, liep er een aanbestedingsprocedure om tot nieuwe contracten te komen per 2023. De uitkomst hiervan is dat een diversiteit aan jeugdhulpaanbieders zich wil verbinden aan de regio Alkmaar. Samen met de gemeenten en het onderwijs gaan de jeugdhulpaanbieders de komende jaren werken aan de verbeteringen die nodig zijn. Dit betekent dat jeugdigen in de regio Alkmaar (bestaande uit de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Dijk en Waard, Heiloo en Uitgeest) erop kunnen vertrouwen dat er voldoende zorg is en dat ze daarin ook voldoende keuzevrijheid hebben. Jongeren en hun ouders kunnen rekenen op goede zorg, want de kwaliteitseisen in deze inkoop zijn strenger dan voorheen. Dit betekent dat jongeren, hoe specialistisch hun zorgvraag ook is, ook vanaf 2023 de jeugdhulp kunnen krijgen die ze nodig hebben.

Het kind staat voorop
Het overgrote deel van de gecontracteerde jeugdhulpaanbieders heeft momenteel ook al een contract met de gemeenten in de regio Alkmaar. Er komt in 2023 een aantal nieuwe jeugdhulpaanbieders bij en een aantal huidige aanbieders zal per 2023 geen contract jeugdhulp meer hebben met de regio Alkmaar. Dat betekent dat sommige jongeren per 1 januari 2023 over gaan naar een andere aanbieder. Het overgaan zal in alle zorgvuldigheid plaatsvinden en hierbij staat het belang van het kind altijd voorop. Zodra bekend is voor welke aanbieders en zorgvormen dit nodig is, worden de betrokkenen tijdig geïnformeerd.

Antoine Tromp, wethouder jeugdhulp in de gemeente Heiloo en bestuurlijk woordvoerder namens de zes gemeenten in de regio Alkmaar, is positief over de doorlopen aanbesteding: “Vanaf 1 januari 2023 bieden 188 zorgaanbieders jeugdhulp in de regio Alkmaar. We zijn blij dat zoveel jeugdhulpaanbieders zich willen verbinden aan onze regio. Er veranderen een aantal wezenlijke zaken in de werkwijze vanaf 2023. Er zijn door jeugdhulpaanbieders gedurende de aanbesteding behoorlijk veel vragen gesteld en ook bezwaren geuit. Deze bezwaren hadden vooral betrekking op de tarieven, maar na verdere onderbouwing (en een enkele correctie) hebben de bezwaar makende partijen er alsnog mee ingestemd en zich ingeschreven voor een contract. Daar zijn we heel blij mee.”

Kwalitatief goede jeugdhulp
De vraag naar jeugdhulp is groot en divers. Met de inkoopprocedure is ingezet op grip op de kwaliteit van jeugdhulp. De bedoeling ervan is dat geen kind tussen wal en schip valt en dat ouders en jeugdigen erop kunnen vertrouwen dat de zorg kwalitatief goed is. Het is daarin een zoektocht geweest naar balans in het jeugdhulpaanbod tussen enerzijds diversiteit en keuzevrijheid en anderzijds overzichtelijkheid om te kunnen sturen op de kwaliteit. Door bijvoorbeeld vanaf 2023 nog meer te sturen op het inzetten van het eigen netwerk van jeugdigen, kunnen zij vaker binnen hun thuissituatie geholpen worden.

Standstill
Nadat de gunningsbrieven op 31 augustus 2022 naar de jeugdhulpaanbieders zijn verzonden, gaat een wettelijke opschortende termijn (ook wel standstill-termijn of Alcatel-termijn genoemd) in. Dit betekent dat aanbieders nog twintig dagen de tijd hebben om een eventueel bezwaar in te dienen. Na deze twintig dagen wordt de gunning definitief.

Lees verder

Nieuwsbrief jeugdhulp - juni 2022

8 June, 2022

Hierbij de eerste nieuwsbrief jeugdhulp van 2022. In deze nieuwsbrief vindt u dit keer informatie over: iWmo en iJw, het regionaal expertteam (RET), de uitfasering van declaratieberichten 303 en 304, de inkoop jeugdhulp 2023, de aanbesteding JeugdzorgPlus, no-show, regievoering binnen de jeugdhulp, het aanmelden jongeren voor Transferwoningen, de Beschikbaarheidswijzer: update en updrage gegevens en de mogelijkheid tot het aangeven van sublocaties.

Lees verder

Nieuwsbrief Wmo - april 2022

19 April, 2022

Hierbij de eerste Wmo-nieuwsbrief van 2022. In deze nieuwsbrief vindt u dit keer informatie over: vervoer dagbesteding, uitstel decentralisatie Beschermd wonen, Transferpunt, productieverantwoording 2021, iWmo en iJw 3.1 en uitfasering declaratieberichten 303 en 304.

Nieuwsbrief Wmo april 2022

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Vacature beleidsadviseur jeugdhulp

15 February, 2022

Word jij vaak gezien als een trekker van projecten? Wil jij bijdragen aan het versterken van de eigen kracht en sociale omgeving van jeugdigen en gezinnen? Dan zijn wij op zoek naar jou! Bekijk hier de vacature: www.werkenbij.alkmaar.nl/vacaturebeschrijving/regionaal-beleidsadviseur-sociaal-domein-jeugd.

Lees verder

Registreren voor inkoop jeugdhulp 2023

14 February, 2022

De inkoop jeugdhulp 2023 gaat op 1 maart 2022 live op aanbestedingen.zorgverkeer.nl. Vanaf vandaag kunt u zich op deze website - aanbestedingen.zorgverkeer.nl - alvast registeren. De knop vindt u rechtsboven op de homepage. De registratie is eenvoudig, u heeft geen E-herkenning nodig. Uw registratie is nodig om op 1 maart 2022 de documenten in te kunnen zien. Het inschrijven voor de nieuwe contracten zal ook via aanbestedingen.zorgverkeer.nl plaatsvinden.

Tarieven en productbeschrijvingen
U heeft de gelegenheid gehad te reageren op de tariefopbouw en de productbeschrijvingen. Deze input nemen wij mee in de verdere uitwerking van de documenten. De beantwoording van de vragen/opmerkingen, communiceren wij uiterlijk op 1 maart 2022.

1. Opname van Teams-meeting over tariefonderzoek - 13-01-2022
2. Marktverkenning 13-01-2022 (PB/22/030) 
3. Reactieformulier marktverkenning (PB/22/0031) 
4. Conceptnotitie opbouw tarieven (PB/21/2235)
5. Concept productbeschrijvingen

Lees verder

Nieuwsbrief jeugdhulp - december 2021

16 December, 2021

Ook voor jeugdhulp hierbij de laatste nieuwsbrief van 2021. In deze nieuwsbrief vindt u dit keer informatie over: de tarieven 2022, de inkoop 2023,  de jaarverantwoording in de zorg, de start uitvoering van de bedrijfsvoeringstoetsen, het woonplaatsbeginsel, het transferpunt, de fusie tussen Langedijk en Heerhugowaard, de productieverantwoording 2021, iWmo/iJw, het uitfaseren van declaratieberichten 303 en 304 en goed nieuws over de Beschikbaarheidswijzer.

Nieuwsbrief jeugdhulp december 2021

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Nieuwsbrief Wmo - december 2021

13 December, 2021

Het jaar zit er bijna op. En daarmee is het tijd voor de laatste Wmo-nieuwsbrief van 2021. In deze nieuwsbrief vindt u dit keer informatie over: de tarieven 2022, de looptijd van de overeenkomst, verzoeken tot verlengen indicatie, het project 'Simpel switchen', iStandaarden 3.1, het transferpunt, de fusie tussen Langedijk en Heerhugowaard, productieverantwoording 2021, iWmo en het uitfaseren van de declaratieberichten 303 en 304.

Nieuwsbrief Wmo december 2021

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Vacature aanbestedingsjurist

11 November, 2021

Weet jij alles over juridische vraagstukken op het gebied van inkoop en aanbesteden? Deze vacature biedt jou alle mogelijkheid je verder te ontwikkelen in diverse richtingen. Geïnteresseerd? Bekijk dan snel hier de vacature: werkenbij.alkmaar.nl/vacaturebeschrijving/aanbestedingsjurist.

 

Lees verder

Vacature projectleider beheersmaatregelen

30 September, 2021

Heb jij zin in een nieuwe baan en heb je werkervaring op het gebied van data, datasturing, financiën, bedrijfsvoering of control? Reageer dan nu op deze leuke functie! We bieden ruimte en begeleiding voor professionals die nog niet over de volle ervaring beschikken, maar zich willen doorontwikkelen. Persoonlijke kwaliteiten, motivatie en gedrevenheid geven uiteindelijk de doorslag. 

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Lees verder

Nieuwsbrief Wmo - september 2021

16 September, 2021

Vandaag is Wmo-nieuwsbrief nr. 2 de deur uit gegaan. In deze nieuwsbrief vindt u dit keer vijf onderwerpen. Informatie over: vervoer dagbesteding, aanmeldprocedure Transferpunt Wonen voor jongvolwassenen, toezichthouders gemeente Alkmaar en BUCH-gemeenten, iStandaarden 3.1 en KetenTestOmgeving.

Nieuwsbrief Wmo september 2021

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Nieuwsbrief jeugdhulp - september 2021

13 September, 2021

Hierbij de tweede nieuwsbrief van 2021. U leest in deze nieuwsbrief over de inkoop jeugdhulp 2023, het toetsen van bedrijfsvoering, de aanmeldprocedure Transferpunt Wonen voor jongvolwassenen en meer.

Nieuwsbrief jeugdhulp september 2021

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Nieuwsbrief jeugdhulp - juni 2021

4 June, 2021

U moest er even op wachten, maar hierbij de eerste nieuwsbrief van 2021. U leest in deze nieuwsbrief over de inkoop ambulante jeugdhulp en jeugdhulp met verblijf, wat er in een ondersteuningsplan thuis hoort, informatie over het verlengen van indicaties en meer.

Nieuwsbrief jeugdhulp juni 2021

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Nieuwsbrief Wmo - april 2021

1 April, 2021

Vandaag is de eerste Wmo-nieuwsbrief van 2021 verstuurd. In de nieuwsbrief leest u onder andere over onze rol bij Covid-19 vaccinaties, wat er in een ondersteuningsplan thuis hoort, het tijdig aanvragen van de verlenging van indicaties,  wat te doen wanneer uw AGB-code wijzigt en meer. Leest u mee?

Nieuwsbrief Wmo april 2021

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Nieuwsbrief Wmo - december 2020

17 December, 2020

De laatste Wmo-nieuwsbrief van 2020 is vandaag verstuurd. In de nieuwsbrief leest u onder andere over de Wmo-tarieven 2021, wat er precies binnen het tarief Wmo begeleiding en Beschermd thuis valt, informatie over de afrekening 2020, over de afrekening coronasteun en meer. Leest u mee?

Nieuwsbrief Wmo december 2020

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Nieuwsbrief jeugdhulp - december 2020

15 December, 2020

Hierbij de laatste nieuwsbrief van dit bijzondere jaar. U leest in deze nieuwsbrief over de nieuwe tarieven 2021, afrekening coronasteun, afrekening 2020, overgang naar berichtenverkeer 3.0 en meer.

Nieuwsbrief jeugdhulp december 2020

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Contract Wmo-vervoer gaat naar Munckhof

19 November, 2020

Vanaf 1 april 2021 zal Munckhof het Wmo-vervoer in de regio Alkmaar gaan uitvoeren. Wmo-vervoer is ook wel bekend als ‘regiotaxi Noord-Kennemerland’. Na het doorlopen van een inkooptraject is eind oktober 2020 Munckhof de aanbesteding gegund. 

Munckhof - gespecialiseerd in vraagafhankelijk personenvervoer - zal voor de periode 1 april 2021 tot en met 31 maart 2023 Wmo-vervoer bieden aan inwoners van de zeven gemeenten in de regio Alkmaar (Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest). Mensen die reeds in het bezit zijn van een vervoerspas worden nader geïnformeerd over wat deze wijziging voor hen betekent.

Lees verder

Programmamanager Petra Buwalda draagt taken over

30 October, 2020

Per 1 november 2020 zal Peter Soorsma de rol van programmamanager jeugdhulp in de regio Alkmaar overnemen van Petra Buwalda. Peter Soorsma werkt voor Transitiepartners en zal de functie tijdelijk vervullen. Petra gaat op zoek naar een andere opdracht binnen de gemeente Alkmaar. Onderstaande woorden wil zij graag nog met u delen:

Lees verder

Werkbezoek Koningin Máxima

2 July, 2020

Hare Majesteit Koningin Máxima bracht vanmiddag een werkbezoek aan GGZ Noord-Holland-Noord. Tijdens gesprekken werd onder andere ingegaan op de - mede door GGZ NHN ontwikkelde - Integrale Gezinsteams Jeugd. Petra Buwalda, regiomanager jeugdhulp voor de Netwerkorganisatie regio Alkmaar - zat aan tafel met de koningin om over dit onderwerp mee te praten. 

Inzet gezinsteams
Bij de aanpak van Integrale Gezinsteams staan niet de verschillende betrokken hulporganisaties, maar de gezinnen zelf centraal. Rondom elk gezin met een meervoudig complexe hulpvraag wordt een integraal, multidisciplinair specialistisch team gevormd. Zoals bij elke behandeling werkt GGZ NHN ook hier nauw samen met het netwerk van cliënten, zoals familie, buren, school, sport en gemeente. Een intensieve behandeling als deze moet opname voorkomen en het risico op het overbrengen van gezinsproblematiek van generatie op generatie verminderen.

Lees verder

Aanbesteding Wmo-vervoer 2021-2023 gepubliceerd

4 June, 2020

Sinds woensdag 3 juni is de aanbesteding Wmo-vervoer voor de regio Alkmaar op inkoopplatform TenderNed te vinden. Dit betreft een gezamenlijke inkoop van zeven gemeenten: Alkmaar, Bergen (NH), Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest. Uit de aanbesteding zal blijken welke vervoerder gedurende de periode 1 april 2021 tot en met 31 maart 2023 Wmo-vervoer zal bieden aan inwoners van de zeven gemeenten in de regio Alkmaar. Tot en met 30 juni 2020 kunnen via TenderNed vragen worden gesteld over de aanbesteding. Inschrijven is mogelijk tot en met 1 september 2020. In oktober wordt bekend welke aanbieder de opdracht krijgt gegund. De aanbesteding op TenderNed vindt u middels deze link.

Lees verder

Gevolgen coronavirus - update 18 maart 2020

18 March, 2020

Het is duidelijk dat wij ons in een bijzondere tijd bevinden. Een tijd waarin creatieve oplossingen noodzakelijk zijn en van zorgverleners veel wordt gevraagd. Het geeft vertrouwen om te zien dat zorgaanbieders alles op alles zetten om ondanks alle maatregelen de zorg zo goed mogelijk te laten verlopen.

Lees verder

Informatie m.b.t. gevolgen coronavirus

16 March, 2020

Met betrekking tot het coronavirus ontvangen wij veel vragen. Op dit moment kunnen wij u het volgende mededelen:

 

 • De regiogemeenten verwachten dat u aansluit bij de richtlijnen van het RIVM, de Rijksoverheid en uw brancheorganisatie. Dit houdt onder meer ook in dat u:
  a. vanuit deze richtlijnen zelf een afweging maakt of zorg wel of niet kan plaatsvinden en hierover communiceert met uw cliënten.
  b. waar mogelijk en waar nodig contacten telefonisch of met andere hulpmiddelen laat plaatsvinden (contracten bieden hier ruimte voor).
 • In de contracten zijn afspraken gemaakt over te declareren tijd. Vooralsnog houden we deze aan. Mochten hier vanuit de Rijksoverheid andere richtlijnen over komen dan nemen we deze mee in onze afwegingen. 
 • Alle communicatie over deze situatie in regio Alkmaar loopt via de Netwerkorganisatie regio Alkmaar om lokale gemeenten en sociale teams te ontlasten. Als u wilt communiceren met een gemeente, stuurt u dit dan naar contractmanagement@alkmaar.nl. Wij zullen zorgen voor verspreiding.
Lees verder

Nieuwsbrief jeugdhulp - februari 2020

7 February, 2020

Leest u weer mee? In de eerste nieuwsbrief jeugdhulp van 2020 leest u over informatiedeling met lokale (jeugd)teams, de beschikbaarheidswijzer, we stellen onze nieuwe collega aan u voor en meer.

Nieuwsbrief jeugdhulp februari 2020

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Nieuwsbrief Wmo - januari 2020

20 January, 2020

De eerste Wmo-nieuwsbrief van 2020 is verstuurd. In de nieuwsbrief leest u onder andere over de nieuwe Wmo-overeenkomsten, Beschermd thuis, overleg bedrijfsvoering en meer. Leest u mee?

Nieuwsbrief Wmo januari 2020

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Medipoint vanaf 2020 nieuwe leverancier hulpmiddelen

25 November, 2019

Vanaf 1 januari 2020 is Medipoint de nieuwe, gecontracteerde leverancier van hulpmiddelen in de regio Alkmaar. Zeven gemeenten in de regio Alkmaar (Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest) doorliepen onlangs gezamenlijk een aanbesteding om tot een nieuw contract Wmo-hulpmiddelen voor 2020 en verder te komen. Onder hulpmiddelen worden bijvoorbeeld scootmobielen, rolstoelen en tilliften verstaan. 

Medipoint is in de regio vooral bekend van zijn thuiszorgwinkels en uitleenservice van zorg- en welzijnshulpmiddelen. Het contract met Medipoint wordt afgesloten voor drie jaar met twee keer een optie tot verlenging van twee jaar. Medipoint wordt verantwoordelijk voor de nieuwe klanten vanaf 1 januari 2020. Bestaande klanten blijven - voor onderhoud/reparatie van het hulpmiddel - bij hun huidige leverancier, behalve bij een totale vervanging van een hulpmiddel.

Foto: ‘Contractondertekening in het gemeentehuis van Uitgeest’
Zittend van links naar rechts: wethouder Elly Beens, gemeente Heiloo en René Martens, directeur Medipoint
Staand van links naar rechts: wethouder Antoine Tromp, gemeente Bergen – wethouder Cees Beentjes, gemeente Uitgeest – wethouder Marcel Reijven, gemeente Langedijk – wethouder Ron de Haan, gemeente Castricum – wethouder Annette Valent-Groot, gemeente Heerhugowaard

 

Lees verder

Nieuwsbrief Wmo - november 2019

11 November, 2019

De tweede Wmo-nieuwsbrief van 2019 is verschenen. In deze nieuwsbrief leest u onder andere over de nieuwe Wmo-contracten, conversie Wmo begeleiding/Beschermd wonen en meer. Leest u mee?

Nieuwsbrief Wmo november 2019

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Nieuwsbrief jeugdhulp - september 2019

26 September, 2019

Er is weer een jeugdhulp-nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief leest u onder andere over contractverlengingen ambulante jeugdhulp en jeugdhulp met verblijf, indexering tarief 2020, aspecifiek toewijzen, nieuwe aanbieders sinds 1 januari 2019, nieuwe app: de Beschikbaarheidswijzer en update transformatiefonds.. Leest u mee?

Nieuwsbrief jeugdhulp september 2019

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Wmo-zorgaanbieders tekenen contracten 2020-2022

24 September, 2019

Dinsdag 24 september 2019 waren alle Wmo-zorgaanbieders die zorg leveren of gaan leveren in de regio Alkmaar bijeen in Theater De Vest. Alhoewel veel van de circa tachtig aanbieders het nieuwe contract voor 2020-2021-2022 al getekend hebben, werd dit moment gebruikt om symbolisch alsnog gezamenlijk een handtekening te zetten voor de samenwerking.


Wethouder Marcel Reijven (Langedijk) en wethouder Marcel van Zon (Alkmaar) zetten met Jose van den Dool (zorgorganisatie De Ontmoeting) - namens alle zorgaanbieders - een handtekening onder het contract dat op 1 januari 2020 ingaat. De overeenkomst loopt tot en met 2022. Na die periode is er de mogelijkheid tot verlenging.


Marcel Reijven, wethouder Langedijk en woordvoerder namens de zeven gemeenten in de regio Alkmaar: “We hebben in gezamenlijkheid met aanbieders een inkooptraject doorlopen en zijn blij met het uitgebreide palet aan zorg – Wmo begeleiding, Beschermd wonen en Beschermd thuis - dat we vanaf 2020 en verder kunnen aanbieden. Wij zetten ons er voor in dat iedereen in de regio Alkmaar de hulp krijgt die het nodig heeft. Elke inwoner heeft recht op de best mogelijke zorg.

Lees verder

Terugblik jeugdhulp event

21 May, 2019

Het jeugdhulp event op 16 mei in de Cultuurkoepel te Heiloo was een succes! De Netwerkorganisatie regio Alkmaar organiseerde deze middag met als doel het verbinden van verwijzers met nieuwe of nog onbekende aanbieders.

Het eerste deel van de middag waren de deelnemers flink aan het speeddaten. Verwijzers gingen met behulp van een strippenkaart de diverse tafels van aanbieders langs om van hen een korte pitch te horen. Vervolgens was iedereen vrij om de ontluikende contacten te verdiepen. Er zijn flink wat lijntjes gelegd en dat is waar wij het voor doen. Verwijzers weten nu dat ook minder bekende jeugdhulpaanbieders veel te bieden kunnen hebben in onze regio.

Lees verder

Nieuwsbrief Wmo - mei 2019

10 May, 2019

De eerste Wmo-nieuwsbrief van 2019 is verschenen. In deze nieuwsbrief leest u onder andere over de inkoop Wmo begeleiding, Beschermd wonen en Beschermd thuis. Leest u mee?

Wmo-nieuwsbrief mei 2019

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Inkoop Wmo, Beschermd wonen en Beschermd thuis

9 May, 2019

De huidige raamovereenkomsten voor Wmo begeleiding, Beschermd wonen en de pilot Beschermd Thuis lopen tot en met 31 december 2019. Regio Alkmaar is afgelopen maanden druk bezig geweest met alle voorbereidende werkzaamheden voor de inkoop van Wmo begeleiding, Beschermd thuis en Beschermd wonen voor 2020 en verder. Afgelopen donderdag 2 mei is de aankondiging van de opdracht en de publicatie van het toelatingsdocument gedaan op TenderNed. Indien u ook ná 2019 gecontracteerd wilt worden, neem dan kennis van deze stukken via www.tenderned.nl en schrijf tijdig in!

Lees verder

Terugblik Netwerkbijeenkomst Wmo

9 May, 2019

Op verzoek van de Netwerkorganisatie regio Alkmaar organiseerden leerlingen van het Clusius College op 28 maart jongstleden de Netwerkbijeenkomst Wmo.  Dit was voor hen een afstudeeropdracht. De middag - bezocht door aanbieders, consulenten en partners uit het voorliggende veld - was geslaagd. Aanbieders kregen de gelegenheid om zich middels kraampjes, picknicktafels en pitches te presenteren. Ook werd er een optreden verzorgd door de band van een van de zorgboerderijen uit onze regio.

De reacties die we hebben ontvangen van bezoekers en deelnemers waren erg positief. Binnenkort gaan we met het Clusius College om tafel om te kijken of we volgend jaar weer een soortgelijk evenement kunnen organiseren.

 

Lees verder

Nieuwsbrief jeugdhulp - maart 2019

11 March, 2019

Onderstaand vindt u de eerste nieuwsbrief jeugdhulp van 2019. In deze nieuwsbrief leest u informatie over: no-show niet meer declarabel, mixtarief ongewijzigd, gecontracteerde gecertificeerde instellingen, spelregels transformatieagenda, goed nieuws voor pleegouders, terugblik inspiratievloer, jeugdhulp event, 'loodgieterslijst' en verslag tussenevaluatie integrale ambulante jeugdhulp.

Nieuwsbrief jeugdhulp maart 2019

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

De nieuwsbrief jeugdhulp verschijnt vier keer per jaar. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan hier.

Lees verder

Goed nieuws voor pleegouders in Regio Alkmaar

4 February, 2019

Er is goed nieuws voor gezinnen die pleegkinderen opvangen in de regio Alkmaar. Tot en met 2018 bestond er een Pleegzorgfonds. Hier konden pleeggezinnen terecht om een aanvraag te doen voor kosten voor de opvang van hun pleegkind waar geen vergoeding voor was. Dit fonds hield per 2019 op te bestaan. De gemeenten in de regio Alkmaar – bestaande uit de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest – stelden een regeling vast zodat ook in 2019 pleegouders gebruik kunnen maken van een vergoeding van kosten die zij nergens anders van kunnen betalen.

Middels de nieuwe vastgestelde regeling kan bijvoorbeeld een bril vergoed worden die niet (volledig) door de zorgverzekering of een andere regeling wordt vergoed. Of bijvoorbeeld een deel van de reiskosten die pleeggezinnen maken voor een bezoekregeling aan het gezin van herkomst van het pleegkind. Er zijn regels opgesteld voor wat wel en niet binnen de mogelijkheden past. De gemeenten vinden de pleeggezinnen in de regio heel waardevol en willen met deze regeling de gezinnen – die een plek bieden aan kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen - zoveel mogelijk tot steun zijn.

Pleegouders in de regio Alkmaar kunnen zich melden bij hun pleegzorgmedewerker om te kijken of zij in aanmerking komen voor een vergoeding van kosten die zij maken voor hun pleegkind(eren).

Lees verder

Terugblik Inspiratievloer 'Jeugdhulp in gezinsvormen'

14 January, 2019

‘De ochtend was te kort’, ‘er moet meer naar kinderen zelf worden geluisterd’ en ‘met kleine stappen gaan we in de goede richting': dat waren enkele reacties naar aanleiding van de 'Inspiratievloer Jeugdhulp in gezinsvormen' op donderdag 29 november 2018 in de GAS!Fabriek te Alkmaar. De inspiratievloer was een initiatief vanuit Regio Alkmaar en stond in het teken van inspireren, innoveren en initiatieven nemen. Met als gezamenlijk doel: het realiseren van jeugdhulp ‘zo thuis mogelijk’. Benieuwd naar deze bijeenkomst? Bekijk dan hier de beelden.

 

Regionale actieagenda

Aanleiding voor het organiseren van deze inspiratievloer is de regionale actieagenda ‘Jeugdhulp in gezinsvormen’ (JiG). Deze is in samenwerking met JiG-aanbieders tot stand gekomen en in februari 2018 vastgesteld door Regio Alkmaar. Wij spreken van ‘Jeugdhulp in gezinsvormen’, omdat hieronder een veelkleurig palet aan opvang- en opgroeivormen valt zoals pleeggezinnen, gezinshuizen, meeleef- en netwerkgezinnen. Met deze actieagenda willen we extra focus leggen op het belang van ‘Jeugdhulp in gezinsvormen’ en willen we gezamenlijk een positieve verandering realiseren op de thema’s: 

1. Samenwerking en verbinding

2. Werving en behoud

3. Naar voren!

4. Ondersteun en faciliteer

5. 18 en dan?

Lees verder

Nieuwsbrief jeugdhulp - december 2018

24 December, 2018

Onderstaand vindt u de vierde nieuwsbrief jeugdhulp. In deze nieuwsbrief leest u informatie over: aanvraag transformatiefonds toegekend, terugblik conferentie jeugdhulp, stand still periode berichtenverkeer, berichtenverkeer jeugdhulp 2.3, landelijk accountantsprotocol, jaarafsluiting 2018, continuering overeenkomsten jeugdhulp, terugblik informatiebijeenkomst vrijgevestigden en de verwijsindex.

Nieuwsbrief jeugdhulp december 2018

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

De nieuwsbrief jeugdhulp verschijnt vier keer per jaar. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan hier.

Lees verder

Nieuwsbrief Wmo - december 2018

19 December, 2018

Onderstaand vindt u de vierde Wmo-nieuwsbrief van 2018. In deze nieuwsbrief leest u informatie over: verrekening arrangementsprijzen, tarieven 2019 Wmo begeleiding en Beschermd wonen, invoering abonnementstarief, uitspraak Centrale Raad van Beroep, frequentie BUCH-gemeenten CAK, declareren, berichtenverkeer iWmo 2.3, accountantsprotocol en stand still berichtenverkeer.

Wmo-nieuwsbrief december 2018

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Persbericht: Gemeenten kiezen Groeimee

10 December, 2018

De gemeenten in de regio Alkmaar - Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest - willen een goede aansluiting tussen jeugdhulp en het voortgezet onderwijs. Wanneer een school signaleert dat er iets aan de hand is met een jongere, is het belangrijk dat zij de weg naar jeugdhulp goed kunnen vinden. Stichting Groeimee mag - minimaal - de komende drie jaar jeugd- & gezinscoaches leveren om deze doelstelling uit te voeren.

Gemeenten in Nederland zijn vanaf 2015 verantwoordelijk voor de toegang tot jeugdhulp. Bijna alle jongeren gaan naar school. Het is belangrijk dat leraren/medewerkers in het voortgezet onderwijs de toegang tot jeugdhulp duidelijk en goed kunnen vinden. Normaal gesproken zou een medewerker van school zich moeten richten tot de gemeente waar de leerling woonachtig is. Aangezien middelbare scholen leerlingen hebben uit allerlei gemeenten, is dit soms lastig.

Om het de scholen makkelijker te maken, is er in 2015 een pilot gestart genaamd ‘Jeugd- & gezinscoaches voortgezet onderwijs’. In deze pilot hielpen jeugd- & gezinscoaches scholen bij het signaleren van problemen, het geven van advies en het op weg helpen van jongeren en hun ouders naar hulpverlening in hun eigen gemeente. Het project is naar tevredenheid verlopen en is nu ‘pilot-af’. De aanbesteding voor het werkgeverschap van de jeugd- & gezinscoaches voortgezet onderwijs is gewonnen door Groeimee. De gemeenten zijn blij dat met de keuze voor Groeimee een goede aansluiting van de toegang tot jeugdhulp op het onderwijs geborgd is.

 

Rob Hartings, bestuurder Stichting Groeimee: “We zijn zeer blij dat we deze aanbesteding hebben gewonnen. Bij onze professionals staat het welzijn van de jeugdige, hun ouders en de rest van het gezin voorop. Met ons professionele team van jeugd- en gezinscoaches voortgezet onderwijs bieden wij hen de ondersteuning en advies die zij nodig hebben bij diverse zorgvraagstukken. We zijn meer dan gemotiveerd om ons steentje de komende drie jaar bij te dragen en zien uit naar de samenwerking met gemeenten en onderwijs!”

Lees verder

Gevolgen Wmo begeleiding n.a.v. uitspraak CRvB

8 November, 2018

Op 8 oktober jongstleden heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) een uitspraak gedaan over resultaatgericht beschikken door de gemeente Steenbergen. We informeren u graag over de consequenties van deze uitspraak voor het beleid en contractafspraken Wmo begeleiding van gemeenten en aanbieders binnen de regio Alkmaar.

Overwegingen CRvB
De CRvB overweegt dat de gemeente Steenbergen in strijd heeft gehandeld met het rechtszekerheidsbeginsel door niet in de beschikking of het leveringsplan het aantal uren huishoudelijke ondersteuning te benoemen. Daarnaast oordeelt de CRvB dat beleidsregels hierover gebaseerd moeten zijn op objectieve criteria, steunend op deugdelijk onderzoek.

Resultaatgericht financieren Wmo begeleiding in de regio Alkmaar
Met ingang van 2017 zijn in de regio Alkmaar contracten afgesloten op grond van resultaatgericht indiceren en sturen. De gemeenten stellen vast welk resultaat de inwoner kan behalen met de benodigde ondersteuning. De complexiteit en intensiteit van de ondersteuning aan de inwoner zijn bepalend voor het ondersteuningsarrangement dat geïndiceerd wordt. Inwoners ontvangen een beschikking van de gemeente, waarin onder andere is opgenomen:
- In welk arrangement de inwoner valt.
- Aan welke doelen en resultaten gewerkt wordt.
- Op welke ondersteuningsinzet van de aanbieder - welke vertaald is in een bandbreedte aan uren of dagdelen - de inwoner kan rekenen.

Vragen
De vraag is nu wat het feit, dat het aantal uren ondersteuning in de beschikking moet worden vermeld, betekent voor het resultaatgericht indiceren. Daarnaast is het de vraag of gemeenten op basis van deze uitspraak hun beleid moeten wijzigen en de inkoop moeten herzien. Momenteel zijn veel betrokkenen bezig om de uitspraak van de CRvB te interpreteren en te vertalen. Zo ook de VNG en het Ministerie van VWS.

Advies VNG en VWS
VNG en VWS adviseren gemeenten en aanbieders om geen overhaaste stappen te nemen om het beleid te wijzigen of contracten op te zeggen. Aangeraden wordt het huidige beleid voort te zetten en contractafspraken te handhaven. Het is nu primair van belang dat de continuïteit van de ondersteuning voor inwoners gewaarborgd blijft. Bovendien is de verwachting dat de CRvB in december, in een zaak waarbij een andere gemeente betrokken is, een uitspraak doet die veel raakvlakken heeft met de voorliggende uitspraak. Op basis van beide uitspraken kunnen bredere effecten voor regelgeving en gemeentelijk beleid worden beoordeeld. Dan kunnen ook bovenstaande vragen beter worden beantwoord. De VNG is voornemens om nog in 2018 een informatiebijeenkomst te organiseren voor gemeenten.

Hoe verder: nieuwe aanbestedingen 2020
Regio Alkmaar volgt het advies van de VNG en VWS op en voert geen acute wijzigingen door. De zorgcontinuïteit voor inwoners staat hierbij voorop. De regio is inmiddels gestart met de voorbereidingen voor de nieuwe aanbestedingen ambulante begeleiding en dagbesteding, Beschermd thuis en Beschermd wonen. Eventuele noodzakelijke beleidswijzigingen naar aanleiding van deze uitspraken worden uiteraard meegenomen in de nieuwe aanbestedingen. Wij houden u op de hoogte van ontwikkelingen en indien noodzakelijk zullen wij toelichtingen verzorgen tijdens informatiebijeenkomsten in het 1ste kwartaal van 2019.

Vragen
Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen, verzoeken wij u deze te stellen aan Renee Schuit, programmamanager Wmo van Netwerkorganisatie regio Alkmaar via reneeschuit@debuch.nl.

Lees verder

Nieuwsbrief jeugdhulp - oktober 2018

18 October, 2018

Onderstaand vindt u de derde nieuwsbrief jeugdhulp. In deze nieuwsbrief leest u informatie over: conferentie jeugdhulp, transformatieplan, afrekening 2018, verlengen IBP, uitvraag spiegelrapportage, stand still berichtenverkeer, programmamanager passend onderwijs, even voorstellen en week van de pleegzorg.

Nieuwsbrief jeugdhulp oktober 2018

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

De nieuwsbrief jeugdhulp verschijnt vier keer per jaar. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan hier.

Lees verder

Nieuwsbrief Wmo - oktober 2018

18 October, 2018

Onderstaand vindt u de derde Wmo-nieuwsbrief van 2018. In deze nieuwsbrief leest u informatie over: verrekening arrangementsprijzen, perspectiefplan 18-/18+, pilot Beschermd thuis, frequentie BUCH-gemeenten CAK, declareren, berichtenverkeer iWmo 2.3, accountantsprotocol, stand still berichtenverkeer, transferpunt wonen, privacygevoelige informatie en vacature inkoop- en contractmanager/beleidsadviseur Beschermd wonen.

Wmo-nieuwsbrief oktober 2018

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Pleegzorg Nederland zoekt ‘supergewone pleegouders’

17 October, 2018

Pleegouders zijn vrijwilligers die kinderen opvangen omdat ze (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen. Ze verblijven dan voor korte of langere tijd in een pleeggezin. De kinderen leven daar hun gewone leven en groeien op zoals andere kinderen.

Maar pleegzorg is natuurlijk helemaal niet gewoon. Het is een bijzondere vorm van jeugdhulp. Met gewoon bedoelen we ook dat pleegouders geen bijzondere dingen hoeven te kunnen of te doen met een pleegkind. Juist de alledaagse dingen delen met elkaar, dat is de kracht van pleegzorg!

In de regio Alkmaar wachten zo’n negentien kinderen op een plek in een pleeggezin. Voor acht van hen zoeken we een deeltijd pleeggezin. Bijvoorbeeld voor twee weekenden per maand. Zoals voor Jayden (1,5) Of voor Jamar (7), zijn zusje Malika (4) en zijn kleine broertje Kofi (bijna 2) Voor elf kinderen uit de regio Alkmaar zoeken wij een fulltime pleeggezin. Zoals voor Niels (5), Davey (1,5), Lizzy (12 jaar) en voor Marieke (6) en haar jongere broertje Joris (4 jaar).

In de regio Alkmaar wonen 255 pleeggezinnen. Zij ontvangen training, begeleiding en deskundigheidsbevordering van de pleegzorgorganisatie waaraan ze verbonden zijn. Startende pleegouders kunnen een beroep doen op een buddy pleegouder: een ervaren pleegouder bij wie ze terecht kunnen met vragen. 

Ervaringsverhalen
Op www.supergewonemensengezocht.nl staan ervaringsverhalen van zowel pleegouders als pleegkinderen. Een eerlijke kijk op de realiteit, met mooie verhalen. Ook voor het aanvragen van een informatiepakket bij een pleegzorgaanbieder bij u in de buurt.

Lees verder

Vacature: inkoop- en contractmanager jeugdhulp

10 September, 2018

Heb jij zin in een nieuwe baan en heb je kennis en ervaring binnen de jeugdhulp bij een aanbieder of gemeente? Of werkte je als inkoop-/contractmanager binnen het sociaal domein? Reageer dan nu op deze leuke functie!

Lees verder

Nieuwsbrief jeugdhulp - juli 2018

19 July, 2018

Onderstaand vindt u de tweede nieuwsbrief jeugdhulp. In deze - dit keer korte - nieuwsbrief leest u informatie over: het veranderde proces van aanmelden Transferpunt, het veranderde woonplaatsbeginsel en gegevensverwerking: hoe gaan wij hier mee om? Voor nu wensen wij u een fijne zomer toe!

Lees verder

Proces aanmelden Transferpunt is veranderd

16 July, 2018

Vanaf 10 juli 2018  neemt de gemeente Alkmaar - voor de gemeenten in de regio Alkmaar - de administratieve verdeling van de woningen voor het Transferpunt over van Woonwaard. Dit op verzoek van de corporaties en passend bij de nieuwe verantwoordelijkheden die de gemeente heeft gekregen op het gebied van Wmo - Beschermd wonen.

 

Nieuwe rolverdeling

De gemeente bepaalt of iemand in aanmerking komt voor een transferwoning, prioriteert en bedeelt toe aan een woningcorporatie. De corporaties zorgen vervolgens (net als nu) voor voldoende woningen en formele bemiddeling naar een woning. Met deze rolverdeling doen partijen wat past bij hun kerntaken.

 

Wat is het Transferpunt?

Het Transferpunt is een coördinatiepunt waar vraag van zorg- en welzijnsinstellingen en het aanbod van corporaties in de SVNK regio - Kennemer Wonen, Woonstichting Langedijk, Van Alckmaer en Woonwaard - bij elkaar komt. Zorgaanbieders benaderen het Transferpunt zodra een cliënt zelfstandig, maar met begeleiding, kan gaan wonen.

 

Aanmelden cliënt

Zodra een cliënt zelfstandig kan gaan wonen, meldt de begeleidende organisatie dit via transferpunt@alkmaar.nl.

 

Voorwaarden voor het aanmelden van cliënten

 • cliënt woont intramuraal in een instelling of in een ondersteunende woonsituatie, en;
 • cliënt is er psychisch, financieel en praktisch (genoeg) klaar voor om op zichzelf te wonen, en;
 • er is een begeleidingsovereenkomst tussen de cliënt en de zorg- welzijnsinstelling, en;
 • er is een perspectiefplan dat volledig is ingevuld door de begeleidende instantie(s).

 

Screeningsgesprek

 1. De Transferpuntmedewerker ontvangt een gemotiveerd verzoek, altijd vergezeld van het intakeformulier (zie bijlage) en bij uitstroom uit jeugdorganisaties, het perspectiefplan (zie bijlage). Er wordt tenminste gekeken naar woonbehoefte, behandelplan en (zorg-) ondersteuning.
 2. De Transferpuntmedewerker nodigt cliënt/ begeleider uit voor een 1ste  screeningsgesprek om na te gaan of de kandidaat er psychisch, financieel en praktisch (genoeg) klaar voor om op zichzelf te wonen.
 3. De medewerker beslist of dit daadwerkelijk een geschikte kandidaat is voor een Transferpuntwoning.

 

Lees verder

Tim Robbe geeft lezing tijdens Wmo-overleg

5 July, 2018

Op donderdag 28 juni jongstleden vond in het gemeentehuis van Langedijk het plenair overleg Wmo/Beschermd wonen plaats. Als speciale gast was Tim Robbe aanwezig. Tim gaf een lezing waarin hij terugkeek op de afgelopen vier jaar waarin landelijk veel ervaring is opgedaan met bestuurlijk aanbesteden. Hij gaf zijn visie hoe de komende jaren verder samengewerkt kan worden. Ook constateerde hij dat bestuurlijk aanbesteden niet meer zo werkt als een aantal jaren geleden.

Een uitgebreid verslag van de bijeenkomst vindt u hier.

 

Lees verder

Informatiemarkt jeugdhulp drukbezocht

28 June, 2018

Op dinsdagmiddag 26 juni vond in De Ondernemerstuin te Alkmaar de informatiemarkt jeugdhulp plaats. Met ruim vijftig kramen was het een drukbezochte, gezellige, informele en ook warme middag. Aanbieders gaven aan de bijeenkomst nuttig en fijn te vinden. Ook de ontmoetingen van medewerkers van de gemeenten met de zorgaanbieders zorgden voor leuke reacties.

Lees verder

Informatiemarkt jeugdhulp

13 June, 2018

Op veler verzoek organiseren wij - op dinsdagmiddag 26 juni - een informatiemarkt jeugdhulp. Dé plek om de gecontracteerde jeugdhulpaanbieders en onze lokale teams te ontmoeten. Elke deelnemer krijgt een eigen 'marktkraam'. De jeugdhulpaanbieders kunnen hier hun eigen organisatie en dienstverlening presenteren en uiteraard een kijkje nemen bij de anderen. Elkaar kunnen vinden is tenslotte erg belangrijk voor een goede toeleiding naar de jeugdhulp.

Locatie (bushalte voor de deur)
De Ondernemerstuin, Berenkoog 35 in Alkmaar

Programma
13.30 - 14.00 uur    Opbouw kraampjes
14.00 - 14.10 uur    Opening 
14.10 - 16.00 uur    Informatiemarkt
16.00 - 17.00 uur    Opruimen

Aanmelden
Komt u ook naar de informatiemarkt? Klik hier om uw aanwezigheid door te geven.

Graag tot ziens op 26 juni!

Lees verder

Nieuwsbrief Wmo - mei 2018

1 June, 2018

Onderstaand vindt u de tweede Wmo-nieuwsbrief van 2018. In deze nieuwsbrief leest u informatie over: stand van zaken doorontwikkeling resultatenoverzicht, aanpassing arrangementsprijzen, 6-wekentermijn verandert naar 4-weken, toepassing start-/stopbericht, pilot Beschermd thuis, terugblik marktverkenning Beschermd wonen, nieuwe Wmo-gids, gegevensverwerking (AVG) en plenair overleg op 28 juni 2018.

Wmo-nieuwsbrief mei 2018

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Gegevensverwerking: hoe gaan wij hier mee om?

28 May, 2018

Wij hebben diverse vragen ontvangen over hoe wij omgaan met de algemene verordening gegevensbescherming (AVG-wet). Gemeenten en zorgaanbieders moeten afspraken met elkaar maken over hoe zij persoonsgegevens met elkaar uitwisselen. Wij willen u hierbij informeren over onze aanpak.

Omdat u als zorgaanbieder zelden bent aan te merken als verwerker, hoeven wij niet standaard een verwerkersovereenkomst met u af te sluiten. De huidige verwerkersovereenkomst hoeft om die reden ook niet te worden herzien. Deze zomer ontvangt u echter wel een addendum bij uw huidige overeenkomst. Hierin staan samenwerkingsafspraken over gegevensverwerking.

Heeft u over dit onderwerp nog vragen, bekijkt u dan deze factsheet even.

 

Wilt u onze nieuwsbrief blijven ontvangen?

Alle gecontracteerde aanbieders krijgen van ons eens per kwartaal een nieuwsbrief met hierin voor u veelal belangrijke berichten. Wilt u deze niet meer ontvangen van ons? U kunt zich afmelden door een e-mail te sturen naar contractmanagement@alkmaar.nl.

 

Lees verder

Nieuwsbrief jeugdhulp – april 2018

6 April, 2018

Onderstaand vindt u de eerste nieuwsbrief jeugdhulp. In deze nieuwsbrief leest u informatie over: de jeugdgids, stand van zaken transformatieopgaven, jeugdhulptarieven definitief, werken met de vernieuwde bekostiging, onderzoek knelpunten in de keten, VakantieFUN, informatiesessies ambulante jeugdhulp, periodiciteit in declaraties, nieuwe website, bovenregionale samenwerking, werksessie verblijf, bijeenkomst rollen in de veiligheidsketen, jeugdhulp in gezinsvormen en onze vacature inkoop- en contractmanager jeugdhulp. 

Nieuwsbrief jeugdhulp april 2018

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

De nieuwsbrief jeugdhulp verschijnt vier keer per jaar. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan hier.

Lees verder

Persbericht: Jeugdhulptarieven in de regio Alkmaar definitief

5 April, 2018

Op 22 maart jongstleden deelde de Netwerkorganisatie regio Alkmaar in een informatiebijeenkomst haar definitieve jeugdhulptarieven voor 2018 en het jaar erna. De tarieven zijn daarna in de colleges van de diverse gemeenten vastgesteld. De jeugdhulpaanbieders zijn tevreden over het proces van totstandkoming van de tarieven de afgelopen maanden en kunnen zich op hoofdlijnen vinden in de uitkomsten.

In 2017 stelde de regio Alkmaar reeds tarieven voor jeugdhulp op. Een aantal jeugdhulpaanbieders konden zich destijds niet vinden in de hoogte van deze tarieven. Vervolgens heeft de regio Alkmaar het eerste kwartaal van 2018 uitgebreid onderzoek gedaan naar de tarieven voor ambulante jeugdhulp. Adviesbureau Berenschot is bij dit onderzoek betrokken, als ook de aanbieders zelf. Zij hebben inzicht gegeven in hun financiën.

Jan Mesu – woordvoerder namens de regio Alkmaar – is blij met het eindresultaat: “Geen kind tussen wal en schip; dat is gelukt. Met deze tarieven kunnen we weer een aantal jaren vooruit.” Mariette Vos-Lambooy – bestuurder bij Parlan jeugdhulp – sluit zich hierbij aan: “De meeste tarieven sluiten nu beter aan op de kosten. Onze aandacht kan weer uit naar goede zorg en gezamenlijke ontwikkeling”.

Lees verder

Informatiesessies ambulante jeugdhulp goed bezocht

29 March, 2018

De afgelopen maand vonden er vier informatiesessies plaats. In de goed bezochte sessies werd gesproken over de transitie in de ambulante jeugdhulp. Met name drie termen werden nader uitgelicht: het individueel budget plafond (IBP), regiebehandelaarschap en het hoofd- en onderaannemerschap. Na het algemene gedeelte, gingen de aanwezigen in groepjes uiteen om aan verschillende casussen binnen een thema te werken. De thema's waren: veiligheid, multiproblemgezinnen en verblijf, samenwerking met vrijgevestigden en samenwerking met het onderwijs. 

De reacties van de aanwezigen waren positief. Zo noemden zij de sessies verhelderend, nuttig en men waardeerde de openheid. In bijgaand filmpje een kleine indruk van de informatiesessie op donderdag 15 maart jongstleden.

 

Lees verder

Persbericht: Overzicht jeugdhulpaanbieders is bekend

8 February, 2018

Op de vernieuwde website www.hulpinregioalkmaar.nl heeft de Netwerkorganisatie regio Alkmaar het overzicht met gecontracteerde jeugdhulpaanbieders voor 2018 bekend gemaakt. Jongeren in de regio Alkmaar - bestaande uit de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest – kunnen bij een van deze gecontracteerde aanbieders terecht voor hulp variërend van speltherapie tot intensieve jeugdhulp met verblijf.

Lees verder

Nieuwsbrief Wmo – februari 2018

5 February, 2018

Onderstaand vindt u de eerste Wmo-nieuwsbrief van 2018. In deze nieuwsbrief leest u informatie over: nieuwe productcodes 2018, geactualiseerde handreiking toegang/declaratie, productieverantwoording 2017, werkwijze rondom start/stopbericht, doorontwikkeling Resultatenoverzicht 3.0, start pilot Beschermd Thuis, we houden u op de hoogte! en de nieuwe website.

Wmo-nieuwsbrief februari 2018

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

 

Lees verder

Vacature: informatiemanager bedrijfsvoering en financiën

1 February, 2018

Wij zijn op zoek naar een nieuwe collega! Word jij onze nieuwe informatiemanager bedrijfsvoering en financiën?

Lees verder

Persbericht: Kort geding jeugdhulp ingetrokken

15 December, 2017

Jeugdhulpaanbieders en de gemeenten in de regio Alkmaar slaan de handen ineen. De tarievenkwestie die zes instellingen voor de voorzieningenrechter brachten, is van de baan.

Lees verder

Persbericht: Goede jeugdhulp in 2018 gegarandeerd

6 December, 2017

Jeugdhulpaanbieders en de gemeenten in de regio Alkmaar zijn gezamenlijk gekomen tot een tijdelijke oplossing in de tarievenkwestie, die door zes instellingen voor de voorzieningenrechter is gebracht.

Lees verder

Persbericht: Rechter spreekt tussenvonnis uit

6 November, 2017

Op donderdag 26 oktober 2017 vond in de rechtbank van Haarlem een kort geding plaats van een aantal jeugdhulpaanbieders tegen de gemeenten in de regio Alkmaar inzake de inkoop van jeugdhulp voor 2018. De rechter heeft op vrijdag 3 november een tussenvonnis uitgesproken.

Lees verder

Nieuwsbrief Wmo – november 2017

3 November, 2017

Onderstaand vindt u de vijfde nieuwsbrief van dit jaar. In deze nieuwsbrief leest u informatie over: Heerhugowaard en Langedijk naar resultaatsturing vanaf 1 januari 2018, nieuwe productcodes 2018, berichtenverkeer BUCH-gemeenten, aanleveren gegevens eigen bijdrage CAK, werkwijze rondom start-/stopbericht, save the date: 19 december 2017 plenair overleg en overgang van Wmo naar Wlz.

Wmo-nieuwsbrief november 2017

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Persbericht: Inschrijftermijn jeugdhulp verlengd

27 October, 2017

Donderdag 26 oktober 2017 vond in de rechtbank van Haarlem een kort geding plaats van een aantal jeugdhulpaanbieders tegen de regio Alkmaar inzake de inkoop van jeugdhulp voor 2018. De rechter heeft te kennen gegeven dat hij – om tot een uitspraak te kunnen komen – zich nader wil verdiepen in de aangeleverde stukken. Op last van de rechter is de inschrijftermijn verlengd tot en met 6 november 2017.

De beëindiging van de inschrijftermijn stond eerder gepland op  30 oktober 2017. De regio Alkmaar publiceert de gewijzigde inschrijfdatum via het inkoopplatform TenderNed.

Jan Mesu – wethouder jeugdhulp in de gemeente Bergen – spreekt namens zijn collega wethouders jeugdhulp wanneer hij zegt: “Wij blijven bij ons standpunt: er mogen geen kinderen tussen wal en schip raken. Al onze jongeren hebben recht op goede, tijdige en passende zorg. Daar zijn wij als gemeenten en jeugdhulpaanbieders het over eens en daar doen we allemaal onze uiterste best voor.”

Over de Netwerkorganisatie regio Alkmaar
De Netwerkorganisatie regio Alkmaar verzorgt de inkoop en het contractmanagement voor de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest. Dit doet zij op het gebied van jeugdhulp, Wmo, beschermd wonen, vervoer en hulpmiddelen.

Lees verder

Inkoopdocumenten jeugdhulp gepubliceerd op TenderNed

7 September, 2017

De inkoopdocumenten ambulante jeugdhulp en jeugdhulp met verblijf zijn – met enige vertraging wegens technische problemen bij TenderNed – op 7 september 2017 gepubliceerd.

Via onderstaande links vindt u de inkooptrajecten met bijbehorende inkoopdocumenten:

Inkooptraject ambulante jeugdhulp

Inkooptraject jeugdhulp met verblijf

Lees verder

Nieuwsbrief Wmo – juli 2017

24 July, 2017

Onderstaand vindt u de vierde nieuwsbrief van dit jaar. In deze nieuwsbrief leest u informatie over: wijziging procedure aanleveren gegevens eigen bijdrage aan CAK, werkwijze 6 weken stop berichtenverkeer, stand van zaken invoering resultaatsturing Langedijk en Heerhugowaard, toelichting eigen bijdrage-systematiek, proef halfjaarlijkse afrekening gemeente Alkmaar, plenaire overleggen, transitietafel, verwijsindex risicojongeren, boekje Wmo – Zo simpel kan het zijn en de Netwerkorganisatie op LinkedIn en Twitter.

Wmo-nieuwsbrief juli 2017

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons altijd bereiken via contractmanagement@alkmaar.nl.

Lees verder

Uitnodiging consultatiesessie ambulante jeugdhulp

10 July, 2017

Tijdens de informatiebijeenkomst in Theater De Vest op 5 juli jongstleden is gesproken over de consultatiesessie die plaats vindt op 20 juli aanstaande. In deze sessie kunt u vragen stellen of opmerkingen plaatsen over het eisenpakket, het bekostigingsontwerp en bedrijfsvoeringvraagstukken van alle jeugdhulp die binnen het zorgveld integrale, ambulante jeugdhulp valt.

Lees verder

Tarieven jeugdhulp regio Alkmaar bekend gemaakt

6 July, 2017

Gisteren was de kleine zaal in Theater De Vest gevuld met een fikse groep nieuwsgierige jeugdhulpaanbieders. De Netwerkorganisatie regio Alkmaar – degenen die de inkoop en het contractmanagement voor onder andere jeugdhulp verzorgen – presenteerden daar hun inkooptarieven en andere plannen voor 2018. Margriet Zondervan, manager van de Netwerkorganisatie, opende de avond om vervolgens het stokje door te geven aan de Bergense wethouder Jan Mesu die sprak namens alle wethouders jeugdt.

Lees verder